Laddar Evenemang

10.00 Inledning med Elaine Johansson Funktionsrätt VG, Marianne Kjellquist Funktionsrätt Skaraborg och moderator Maria Ahlqvist Nationellt kompetenscentrum anhöriga.

10.15 Vad barn berättar och vad som behöver göras för att uppfylla deras rättigheter. Gemensamt för samtalen som Barnombudsmannen Juno Blom har med barn som har en funktionsnedsättning är att barn uttrycker att de inte vill bli sedda som barn det är synd om. De är barn med drömmar och framtidsmål som alltför ofta möts av vuxnas tvivel på deras förmåga att nå sina mål på grund av deras funktionsnedsättning. Precis som alla andra barn vill de vara de individer de är, bli lyssnade på och bemötas med respekt.

10.50 Barns rättigheter i nya Socialtjänstlagen och om stärkt stöd till barn som anhöriga. Om hur barnens rättigheter stärks genom lagens anpassning till barnkonventionen och om vilka rättigheter barn som anhöriga har. Eva Nordqvist, Möjliggörare/Praktiker, Barn som anhöriga vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga.

11.30 Ett särskilt syskonskap. Vera Muñoz Kollberg, 12 år berättar om hur det är att vara med på syskonträffar där hon får träffa andra som också har en bror eller syster med funktionsnedsättning.

12.00 Paus för lunch.

13.00 Funktionsrätt för vem? En studie om barns rättigheter i förarbeten och tillämpning av LSS. Vendela Carlefjord med över 10 års erfarenhet av rättighetsarbete, påverkan och organisering i syfte att stärka barn och unga.

13.40 Att göra roliga saker tillsammans. Daniel Sirén, ordförande för RBU (Föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar) i Skaraborg berättar om hur föreningen arrangerar aktiviteter för hela familjen och vad det betyder för gemenskap, glädje och delaktighet.

14.00 Barn som anhöriga – vilket stöd finns i Västra Götalandsregionen? Liselott Johansson regionutvecklare med inriktning barnets rättigheter inom Västra Götalandsregionen.

14.40 Sammanfattning och avslutning av dagen.

Konferensen är kostnadsfri och anmälan görs senast 15 november till: SV Västra Götaland på denna länk:
https://www.sv.se/kurser-och-evenemang/funktionsnedsattning/webbinarium-barnratt-i-praktiken-19009
Eller tfn:0522-65 33 33.
Ange om Du har behov av en teckenspråkstolk.

Har du frågor kan du kontakta ombudsman@funktionsrattvg.se

Till toppen