Livet som det kan vara är en digital samtalsserie som Funktionsrätt VG startade tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och ABF i Västra Götaland när coronapandemin härjade som värst och skapade mycket ensamhet och isolering.
På grund av den rådande situationen blev det svårt för människor att träffas och många kände oro. Vi behöver mötas, prata och hålla kontakten med varandra för att må bra. Ensamhet kan vara mycket svår att bära och kan ge såväl psykiska som fysiska symtom. För vår samtalsserie valde vi ämnen som är vardagsnära och ibland känsliga för att på så sätt öka förståelsen för varandra samt ge möjlighet att känna igen sig och därmed minska upplevelsen av ensamhet. Vi vill öka kunskapen och på så vis bidra till att motverka utanförskap.
Författaren Ulrika Jannert Kallenberg är samtalsledare i serien och sedan starten har det blivit elva samtal med teman som ensamhet och isolering, att bli allvarligt sjuk eller vara anhörig till någon som är allvarligt sjuk, vad det kan innebära att vara medmänniska i en svår situation, att lämna en våldsam relation, att få ett barn med Downs syndrom. Alla samtalen är textade.
Du är välkommen att lyssna på samtalen eller använda dem som diskussionsunderlag i någon av dina verksamheter. Till samtalen finns även en handledning med förslag på hur du kan använda dem exempelvis i en studiecirkel.
Om du har frågor om filmerna kontakta: ombudsman@funktionsrattvg.se
Här hittar du en studiehandledning till samtalen:
Samtal 1 – Isolering och ensamhet med Egon Rommedahl, teolog, filosof samt leg. psykoterapeut.
På grund av den rådande pandemin har det blivit svårare för människor att mötas och många känner oro över situationen. Ensamhet kan vara svår att bära och den kan ge såväl psykiska som fysiska symtom. I filmen pratar Egon bland annat om hur du kan förhålla dig till ensamheten.
Samtal 2 – Att vara anhörig – med Anett Karlsson som arbetar som ombudsman på Anhörigas Riksförbund med bland annat Anhöriglinjen.
I vårt samhälle finns många som på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller ålderdom behöver hjälp i vardagen. Faktum är att ca 75 procent av all vård och omsorg som ges i Sverige utförs av en anhörig. Att hjälpa, stödja eller vårda en hjälpbehövande familjemedlem, släkting eller vän ska inte medföra negativa konsekvenser för den egna hälsan och livssituationen.
Samtal 3 – Att vara medmänniska och våga fråga med Camilla Rosenkvist från Suicide Zero.
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Runt 1 500 personer tar sitt liv varje år. De allra flesta kan räddas. Föreningens vision är ett samhälle utan självmord. Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har självmordstankar eller kanske mist en närstående i självmord. Camilla och Ulrika samtalar bland annat om hur man kan närma sig människor som mår dåligt och våga fråga dem hur de mår – att göra det är livsviktigt!
Samtal 4 – Att gå vidare med Benny Johansson, ordförande i Neuro VG och Lars-Inge Fahlen.
Hur går man vidare i livet trots svåra sjukdomar eller funktionsnedsättningar? Ulrika samtalar med Benny och Lars-Inge som båda delar med sig av sina personliga upplevelser. Båda lyfter vikten av samvaron med andra, bland annat via föreningslivet och träffpunkter som en viktigt del i att kunna gå vidare.
Samtal 5 – Att vara anhörig när någon i familjen blir sjuk med Tina Karlsson och Lotta Olofsson som arbetar med anhörigfrågor.
Ulrika samtalar med Tina om hennes personliga erfarenheter om att hitta balansen i vardagslivet när det uppstår en svår sjukdom i familjen och Lotta som har stor erfarenhet att möta anhöriga i sin yrkesroll. Att vara anhörig till en person med svår sjukdom förändrar ofta hela livet. Som anhörig behöver man råd, stöd och kunskap.
Samtal 6 – I nöd och lust med Lisa Schjelde från Bräcke diakoni och Susanne Rolfner Suvanto från Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga).
När en närstående blir sjuk förändras relationer och det kan vara svårt att ha samma närhet till varandra som tidigare. I nöd och lust är ett projekt vars övergripande mål är att minska ohälsan hos personer över 65 år. Susanne och Lisa berättar om detta Arvsfondsprojekt.
Samtal 7 – Det enda jag kan göra är att gå med författaren Ulrika Jannert Kallenberg och socionom Anders Sandberg.
Ulrika och Anders samtalar om våld i nära relationer utifrån Ulrikas senaste bok ”Det enda jag kan göra är att gå”. Det är en självbiografisk roman som handlar om en farlig relation hon fastnade i när hon var ung, men sedan lyckades lämna. Anders har lång erfarenhet av arbete med våld i nära relationer och är just nu samordnare på Västra Götalands länsstyrelse gällande mäns våld mot kvinnor. Det blir bland annat prat om skuld och skam, svartsjuka och kontroll, och varför det är så svårt att lämna en våldsam och destruktiv relation.
Samtal 8 – Jag behöver Hedvig med Jessica Roos Rahmquist och dottern Ebba.
För sexton år sedan födde Jessica Roos Rahmquist en ljuvlig liten flicka med kolsvart hår och vackra mandelformade ögon, lite sneda precis som storebrors ögon när han föddes. Men det är något i barnmorskans frågor som väcker oro. Jessica sluter armarna om barnet på sitt bröst, det känns som om barnmorskan vill stjäla deras lycka. Jessica berättar tillsammans med Hedvigs syster Ebba om sin villkorslösa kärlek till Hedvig som har Downs syndrom och hur de emellanåt får stå på barrikaderna och kämpa för hennes rättigheter och allas lika värde.
Samtal 9 – Att inte höra hemma i gemenskapen med Susanne Rolfner Suvanto från Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga).
Vad är det att vara ensam? Hur skapas gemenskap? Det är viktiga frågor att ställa sig oavsett vem man är. Det är inte självklart att de mötesplatser och de aktiviteter som vi skapar leder till minskad ensamhet utan kan till och med förstärka den. Vi gör det inte med illvilja men vi tänker oss kanske inte för.
Samtal 10 – Träffpunkter är viktiga när äldres isolering ska brytas. Ulrika samtalar med Lars A Svensson, Högskolan Väst, och Cecilia Henning, tidigare Hälsohögskolan i Jönköping.
Att klara sig utan ett rikt socialt liv i några månader under våren 2020 var kanske ingen katastrof, men vad händer med våra mest utsatta äldre när vi ännu inte ser slutet på pandemin? Att som äldre inte kunna utnyttja naturliga mötesplatser eller att inte kunna besöka arrangerade träffpunkter leder till en farlig social isolering, säger Lars och Cecilia, vars forskning under många år fokuserat kring betydelsen av tunna band för äldre personer. Tunna band definieras som ytliga, men återkommande kontakter som uppstår och upprätthålls i olika vardagliga sammanhang.
Samtal 11 – När orken tog slut med Irene Rösberg och Annika Anderbark.
Irene Rösberg jobbade som marknadschef tills hon gick in i väggen med en rejäl smäll 2018. I dag föreläser hon om utmattning och har skrivit en bok i ämnet. Annika Andebark drev advokatbyrå när hennes pojkvän en morgon misstänkte att hon tappat livslusten. Efter att hon kommit in på psykiatrisk klinik visade det sig att hon hade långt gångna självmordsplaner. 2020 debuterade Annika som författare och har bland annat skrivit kortromanen ”Sätta punkt” där hon berättar om skammen över att inte vilja leva.