Habiliteringsersättning för vuxna personer på daglig verksamhet

Personer som omfattas av LSS (= Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) har laglig rätt till daglig verksamhet som kommunerna vanligtvis står som ansvariga för. Alla som vistas på daglig verksamhet antingen heldag eller halvdag har rätt till habiliteringsersättning. Storleken på habiliteringsersättningen beslutas av kommunerna och brukar variera mellan 40 – 50 kr för heldag och är skattefri. Halva summan om personen är där halva dagar.

Förra året 2018 beslutade regeringen att avsätta ett statsbidrag som syftar till att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS. Summan var 350 miljoner och kommunerna kunde ansöka om dessa medel fördelat på antalet personer i daglig verksamhet. Ett stort antal kommuner sökte aldrig dessa pengar och motiveringen i allmänhet var att man inte ville höja habiliteringsersättningen under 2018 och sedan riskera att behöva sänka den 2019.

Mölndals kommun där jag och min dotter Pia bor var en av dessa kommuner som inte ansökte om pengarna. Detta gjorde mig upprörd och när vi fick reda på att regeringen också för 2019 hade avsatt 350 miljoner som kommunerna kunde ansöka om skrev jag ett brev. Ansökningstiden gick ut den 1 juni och i god tid innan detta datum skrev jag i min roll som mamma, god man och ordförande i FUB och Funktionsrätt Västra Götaland ett brev till Mölndals kommunfullmäktige och till nämnden för Vård och Omsorg. Jag gav uttryck för min besvikelse och framförde att det handlade om diskriminering av vuxna personer som har den lägsta sjukersättning (pensionen) i kommunen. Jag skickade kopia av brevet till bl a GP (= Göteborgs-Posten).

Efter ett par dagar fick jag ett brev från ordföranden i fullmäktige som beklagade att jag var kritisk mot kommunens agerande. Han skulle ta kontakt med Vård och Omsorgsnämnden och de övriga kommunalråden.

Efter någon vecka hörde en journalist på GP av sig och ville träffa Pia och mig. Hon besökte Pias bostad och vi hade ett bra samtal. Jag fick läsa igenom artikeln innan den publicerades.

Resultatet av det hela blev att kommunen ansökte om bidrag för 2019 och summan kommer att betalas ut till Pia och hennes kompisar på daglig verksamhet i slutet av året som en klumpsumma.

I slutet av juli blev jag uppringd av en journalist på Skaraborgs Allehanda som ville ha kommentarer på att Tibro och Hjo kommuner inte hade ansökt om habiliteringsersättning för 2019. Det blev en artikel i tidningen den 24 juli.

Den 6 augusti fick jag ytterligare ett samtal från en journalist på Radio Skaraborg P4 som ville göra en intervju angående habiliteringsersättningen med fokus på att Tibro och Hjo inte ansökt. Journalisten intervjuade också en politiker från Tibro som skyllde på att kommunen hade dålig ekonomi och att de inte hade råd att höja habiliteringsersättningen. Politikern hade inte förstått att de hade haft möjlighet att höja ersättningen för 2019 och kunna sänka den igen nästa år om det inte blir något statsbidrag för 2020. Intervjun avslutades dock med att politikern svävade lite på målet om att de ändå inte skulle ansöka om bidrag för nästa år om den möjligheten skulle komma. Framtiden får utvisa vad som händer.

Alla Sveriges 290 kommuner kan alltså ansöka om statsbidrag för habiliteringsersättning för personer som har daglig verksamhet dels ett garanterat belopp baserat på antal personer i kommunernas dagliga verksamhet och dels extrapengar som uppstår när ett antal kommuner valt att inte söka alls.

Avslutningsvis kan jag konstatera att följande 7 av 49 kommuner i Västra Götalandsregionen har inte ansökt om statsbidrag för habiliteringsersättning för 2019:

Hjo

Lysekil

Svenljunga

Tibro

Tjörn

Vårgårda

Åmål

De borde skämmas!

Elaine Johansson

Ordförande för FUB och Funktionsrätt Västra Götaland

2019-08-12T18:29:27+00:00